BOTOX – Ενέσιμη θεραπεία μείωσης των ρυτίδων

Το Botox (μπότοξ) είναι από τις πιο διαδεδομένες μη-χειρουργικές λύσεις που επιλέγουν πελάτες σε όλο τον κόσμο με στόχο την εξαφάνιση ή μείωση των γραμμών και των ρυτίδων στο μέτωπο, στην περιοχή γύρω από τα μάτια και γύρω από το στόμα καθώς και στο λαιμό. Η συγκεκριμένη θεραπεία προσφέρει άμεσο αποτέλεσμα στην διατήρηση μιας νεανικής εμφάνισης για περισσότερο χρόνο.

Το γήρας είναι μία φυσική διαδικασία η οποία είναι εμφανής μέσω των ρυτίδων που δημιουργούνται με το πέρασμα του χρόνου. Το δέρμα μας γίνεται λεπτότερο καθώς μειώνονται οι φυσικές πρωτεΐνες του, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη με αποτέλεσμα την δημιουργία ρυτίδων και γραμμών. Στην καθημερινότητά μας κάνουμε αμέτρητες εκφράσεις που οδηγούν σε σύσπαση των μυών του προσώπου μας και καταλήγουν στη δημιουργία ρυτίδων και αυλακώσεων στο δέρμα μας. Τη λύση σε αυτό έρχεται να δώσει μία ενέσιμη θεραπεία, το λεγόμενο Botox (μπότοξ), που έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την κίνηση και τις εκφράσεις μας, χωρίς πλέον τη δημιουργία ρυτίδων.

Αφαιρέστε χρόνια από την εμφάνισή σας με μία επίσκεψη λίγων λεπτών στο Face and Body Clinic.

Τι είναι το Botox

Το Botox, όπως είναι ευρέως γνωστό, είναι ουσιαστικά μία καθαρή πρωτεΐνη, η οποία εκχέεται ως ενέσιμο υλικό και μπορεί να αδρανήσει συγκεκριμένους μύες του προσώπου. Προκαλεί δηλαδή αδράνεια των νεύρων που δημιουργούν τους μυϊκούς σπασμούς, μπλοκάροντας τους μυείς και μειώνοντας την εμφάνιση ρυτίδων και γραμμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται πτυχές στο δέρμα μας κάνοντάς το να φαίνεται λείο και πιο ξεκούραστο. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε πλέον εκφράσεις, καθώς η θεραπεία εφαρμόζεται από τους ειδικούς γιατρούς μας με στόχο ένα άκρως φυσικό αποτέλεσμα.

Αποτελεί την πρώτη επιλογή σε άνδρες και γυναίκες που θέλουν να μειώσουν τις ρυτίδες του προσώπου και ο χρόνος επίτευξης για το πλήρες επιθυμητό αποτέλεσμα είναι 10 με 14 ημέρες. Κατά την επίσκεψή σας οι γιατροί μας καθορίζουν τις ενέσιμες μονάδες υλικού που θα χρειαστείτε, καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική και μπορεί να είναι αναγκαίες λιγότερες ή περισσότερες μονάδες υλικού για την υπακοή των μυών. Το Botox μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως θεραπεία για την υπερβολική εφίδρωση.

Πλεονεκτήματα του Botox

Η θεραπεία botox πραγματοποιείται γρήγορα, ανώδυνα και είναι απόλυτα ασφαλής. Το αποτέλεσμα διατηρείται για 3 με 6 μήνες, ανάλογα με τις περιοχές που γίνεται η θεραπεία, την ποσότητα των μονάδων που εκχέεται και το πόσο δυνατός είναι κάθε μυς. Οι περιοχές εφαρμογής είναι το μέτωπο, ανάμεσα στα φρύδια, γύρω από τα μάτια και γύρω από το στόμα, καθώς και στο λαιμό. Τα βασικότερα πλεονεκτήματα του μπότοξ είναι:

 • Ελάχιστη παρέμβαση
 • Ανώδυνη θεραπεία
 • Άμεσα αποτελέσματα
 • Ανανεωμένη νεανική εμφάνιση
 • Αποτρέπει τη δημιουργία ρυτίδων και γραμμών

Botox μεσόφρυο – Πριν & Μετά

Botox μέτωπο – Πριν & Μετά

Botox πόδι χήνας – Πριν & Μετά

Ανδρικό Botox – Πριν & Μετά

Τομείς θεραπείας

Οι τιμές διαφοροποιούνται με βάση την απαιτούμενη ποσότητα μονάδων θεραπείας. Πριν την θεραπεία botox τοποθετείται ειδική κρέμα για την μείωση τυχόν πόνου ώστε η διαδικασία να είναι σχετικά ανώδυνη. Οι βασικότεροι τομείς εφαρμογής του botox είναι:

 • Μέτωπο
 • Μεσόφρυο
 • Πόδι της χήνας
 • Άνω χείλος
 • Εφίδρωση μασχάλης και παλάμης
 • Λαιμός
 • Ανόρθωση φρυδιού

Η διαδικασία της θεραπείας Botox

Το botox είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και μπορεί να γίνει στο ιατρείο. Αρχικά, ο γιατρός θα καθαρίσει την περιοχή που θα γίνει η εφαρμογή και στη συνέχεια, γίνεται η έγχυση μπότοξ. Δεν υπάρχει χρόνος ανάρρωσης και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες αμέσως. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες και υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες. Οι θεραπείες είναι συνήθως αποτελεσματικές για τέσσερις έως έξι μήνες.

 Τα αποτελέσματα του botox μπορεί να διαρκέσουν αρκετούς μήνες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να κάνουν περισσότερες από μία θεραπείες για να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με το botox, όπως προσωρινοί μώλωπες ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης. Ωστόσο, αυτές οι παρενέργειες είναι συνήθως μικρές και υποχωρούν από μόνες τους.

Χρήσεις του μπότοξ που δεν γνωρίζατε

Το Botox είναι ευρέως γνωστό για την ικανότητά του να εξομαλύνει τις ρυτίδες. Όμως τα οφέλη του δεν σταματούν εδώ.Αυτή η δημοφιλής θεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ποικιλίας άλλων ιατρικών καταστάσεων. Για παράδειγμα, οι ενέσεις botox μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών που προκαλούν ημικρανίες, μειώνοντας τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των πονοκεφάλων. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της υπερδραστήριας κύστης, της ακράτειας και της υπερβολικής εφίδρωσης. Επιπλέον, μερικές φορές χρησιμοποιούνται ενέσεις botox για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του TMJ ή της διαταραχής της κροταφογναθικής άρθρωσης.

Και τέλος, το botox διερευνάται ως πιθανή θεραπεία για την κατάθλιψη. Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα, ορισμένες μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι το botox μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης. Όπως δείχνουν αυτές οι χρήσεις, το botox είναι μια ευέλικτη θεραπεία με ένα ευρύ φάσμα πιθανών εφαρμογών. Σαφώς, το botox είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για περισσότερα προβλήματα από τις ρυτίδες. Έτσι, αν ψάχνετε για μια εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή φαρμακευτική αγωγή, αξίζει να το δοκιμάσετε.

Αντιμετώπιση χρόνιας ημικρανίας

Ο FDA έχει εγκρίνει το botox για τη θεραπεία χρόνιων ημικρανιών. Το botox είναι μια βοτουλινική τοξίνη που εγχέεται στους μύες της κεφαλής και προκαλεί προσωρινα την παράλυση των μυών, γεγονός που μειώνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ημικρανιών. Το botox δεν είναι θεραπεία για τις ημικρανίες, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού τους. Η θεραπεία συνήθως χορηγείται κάθε 12 εβδομάδες και οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν σημαντική μείωση στον αριθμό των ημικρανιών που εμφανίζουν. Εάν υποφέρετε από χρόνιες ημικρανίες, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το botox ως πιθανή επιλογή θεραπείας.

Υπεριδρωσία

Το botox είναι μια θεραπεία για τη μασχαλιαία υπεριδρωσία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική εφίδρωση στις μασχάλες. Η αλλαντοτοξίνη στο botox εμποδίζει την απελευθέρωση του ιδρώτα από τους αδένες, μειώνοντας έτσι σημαντικά την εφίδρωση. Το botox εγχέεται στην περιοχή της μασχάλης χρησιμοποιώντας μια πολύ λεπτή βελόνα. Ο αριθμός των ενέσεων και η ποσότητα της βοτουλινικής τοξίνης που θα εγχυθεί θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα εφίδρωσης του ατόμου. Το botox διαρκεί συνήθως για 4-6 μήνες, μετά από το οποίο οι ενέσεις μπορούν να επαναληφθούν ανάλογα με τις ανάγκες. Είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία για τη μασχαλιαία υπεριδρωσία και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής για όσους πάσχουν από αυτή την πάθηση.

Μυοσπασμός του αυχένα

Το botox μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων παθήσεων, όπως σπασμούς στον αυχένα. Οι μυοσπασμοί στον αυχένα προκαλούνται συχνά από τους μύες του λαιμού που συστέλλονται ακούσια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία, καθώς και αίσθηση σφίξιμου στον αυχένα. Οι ενέσεις botox μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών του αυχένα, παρέχοντας ανακούφιση από τα συμπτώματα. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών σπασμών στον αυχένα μειώνοντας τις μυϊκές συσπάσεις.

Κατάθλιψη

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το botox μπορεί να είναι μια αρκετά αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, διαπίστωσε ότι οι ενέσεις botox μείωσαν σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης σε μια ομάδα ασθενών που δεν είχαν ανταποκριθεί στα παραδοσιακά αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ενώ η μελέτη ήταν μικρή και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το botox θα μπορούσε να είναι μια πιθανή νέα θεραπεία για την κατάθλιψη.

Συνδυασμός του botox με άλλες θεραπείες

Το Botox έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες τα τελευταία χρόνια, χάρη στην ικανότητά του να εξομαλύνει τις ρυτίδες και να δίνει στο δέρμα μια πιο νεανική όψη. Ωστόσο, το Botox χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, όπως fillers ή λέιζερ. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη ακόμη καλύτερων αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα, τα fillers μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γεμίσουν τις ρυτίδες από το εσωτερικό και να προσφέρουν ανόρθωση και όγκο.

Όταν συνδυάζεται με την ανάπλαση του δέρματος με λέιζερ, το Botox μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση του γενικού τόνου και της υφής του δέρματος. Επίσης, όταν χρησιμοποιούνται μαζί, αυτές οι θεραπείες μπορούν να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη λύση για τις ρυτίδες, τις λεπτές γραμμές και άλλα σημάδια γήρανσης. Με λίγη δημιουργικότητα, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πραγματικά εξατομικευμένη προσέγγιση που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Υαλουρονικό οξύ

Το Botox από μόνο του μπορεί να μην είναι αρκετό για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να συνδυαστεί το Botox με άλλη θεραπεία, όπως το υαλουρονικό οξύ. Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία που υπάρχει φυσικά στο σώμα και βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος. Όταν χορηγείται με ένεση στο δέρμα, μπορεί να βοηθήσει στο να γεμίσουν οι ρυτίδες και να δώσει στο πρόσωπο μια πιο νεανική εμφάνιση.Ο συνδυασμός Botox και υαλουρονικού οξέος μπορεί να επιτύχει πραγματικά απίστευτα αποτελέσματα και είναι μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές για όσους θέλουν να μειώσουν τα σημάδια γήρανσης.

Peeling

Το μπότοξ μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα είδη peeling, τα οποία βοηθούν σημαντικά στη βελτίωση του τόνου και της υφής του δέρματός σας. Επιπλέον συμβάλουν στην καθυστέρηση της εμφάνισης λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των πόρων και να δώσει στο δέρμα σας πιο ομοιόμορφη εμφάνιση. Το botox μπορεί να βοηθήσει στην παράταση των αποτελεσμάτων του peeling του προσώπου σας. Αν λοιπόν αναζητάτε έναν τρόπο να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις θεραπείες αναζωογόνησης προσώπου, σκεφτείτε να συνδυάσετε το Botox με ένα πίλινγκ προσώπου.

Laser προσώπου

Το μπότοξ και τα λέιζερ προσώπου χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό ξεχωριστά για να επιτύχουν μια νεανική εμφάνιση. Το Botox χρησιμοποιείται κυρίως για τη χαλάρωση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες, ενώ τα λέιζερ χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της υφής και τη σύσφιξη του χαλαρού δέρματος. Ωστόσο, ο συνδυασμός αυτών των δύο θεραπειών μπορεί να προσφέρει ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Το Botox βοηθά στην εξομάλυνση των ρυτίδων που προκαλούνται από την κίνηση των μυών, ενώ τα λέιζερ μπορούν να αντιμετωπίσουν βαθύτερες βλάβες στους ιστούς και να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου. Μαζί, αυτές οι δύο θεραπείες μπορούν να προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιγήρανση. Επιπλέον, η χρήση μπότοξ και λέιζερ μαζί μπορεί να βοηθήσει στην παράταση των αποτελεσμάτων κάθε θεραπείας. Το Botox διαρκεί συνήθως για τέσσερις έως έξι μήνες, ενώ τα αποτελέσματα με λέιζερ μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια. Ως αποτέλεσμα, ο συνδυασμός αυτών των δύο θεραπειών μπορεί να προσφέρει μακροχρόνια αποτελέσματα με ελάχιστη συντήρηση.

Νήματα προσώπου

Για ορισμένους ασθενείς, ένας συνδυασμός Botox και νημάτων προσώπου μπορεί να προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη αναζωογόνηση. Τα νήματα είναι λεπτές κλωστές που εισάγονται κάτω από το δέρμα για να παρέχουν στήριξη και ανύψωση.

Συνδυάζοντας το Botox με τα νήματα προσώπου, μπορούμε να επιτύχουμε μια πιο ολιστική προσέγγιση που παρέχει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη. Κάθε ασθενής είναι μοναδικός, επομένως είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό για να προσδιορίσετε εάν αυτός ο συνδυασμός είναι κατάλληλος για εσάς.

Botox & συχνές ερωτήσεις (FAQ)

Ποιά είναι η καταλληλότερη ηλικία για να κάνω μπότοξ?

Ενώ το μπότοξ γίνεται όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το ποια είναι η σωστή ηλικία για να κάνει κάποιος τη θεραπεία. Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει «σωστή» ηλικία και ότι όποιος πιστεύει ότι θα ωφεληθεί από τη διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει και να το κάνει. Άλλωστε, το botox είναι ένας σχετικά ασφαλής και μη χειρουργικός τρόπος για να επιτύχετε μια πιο νεανική εμφάνιση.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει πολύ νέος για botox και ότι άτομα κάτω των 30 ετών θα πρέπει να αποφεύγουν τη διαδικασία. Υποστηρίζουν ότι το δέρμα των νέων είναι ακόμα ελαστικό και ότι η έγχυση τοξινών στο πρόσωπό τους θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες. Ποια είναι λοιπόν η κατάλληλη ηλικία για botox; Τελικά, η απόφαση εξαρτάται από τις προσωπικές ανάγκες του κάθε προσώπου.

Η διαδικασία του botox είναι επίπονη?

Για πολλούς ανθρώπους, η ιδέα να κάνουν ενέσεις botox είναι λίγο τρομακτική. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία είναι σχετικά γρήγορη και ανώδυνη. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ λεπτές και οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται μόνο ένα μικρό τσίμπημα όταν η βελόνα εισέρχεται στο δέρμα.

Οι ενέσεις τελειώνουν επίσης αρκετά γρήγορα, οπότε παρόλο που μπορεί να νιώσετε μια μικρή ενόχληση, δεν θα διαρκέσει πολύ. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε να κάνετε τη θεραπεία – δεν είναι τόσο επώδυνες όσο νομίζετε.

Είναι μια ασφαλής διαδικασία?

Το Botox είναι μια δημοφιλής αισθητική διαδικασία που περιλαμβάνει την έγχυση μικρής ποσότητας αλλαντοτοξίνης στους μύες του προσώπου. Η τοξίνη δρα παραλύοντας προσωρινά τους μύες, γεγονός που μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των ρυτίδων. Ενώ το Botox θεωρείται γενικά ασφαλές, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη διαδικασία.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι προσωρινές και περιλαμβάνουν μώλωπες, ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο της ένεσης. Υπάρχει επίσης ένας ελάχιστος κίνδυνος η τοξίνη να εξαπλωθεί σε παρακείμενους μύες και να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες. Ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι γενικά θεωρούνται χαμηλοί και το Botox θεωρείται γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους.

Πόσο συχνά μπορώ να προχωρήσω σε θεραπεία?

Επειδή η επίδραση του Botox δεν είναι μόνιμη, οι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές θεραπείες για να διατηρήσουν τα αποτελέσματά τους. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν την θεραπεία κάθε περίπου τέσσερις μήνες. Ωστόσο, η ακριβής συχνότητα των θεραπειών θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες και τους στόχους του κάθε ατόμου.

Γενικά, οι ασθενείς θα πρέπει να αναμένουν ότι θα χρειαστούν πιο συχνές συνεδρίες τον πρώτο χρόνο μετά την έναρξη των θεραπειώ. Μετά από αυτό, τα διαστήματα μεταξύ των θεραπειών μπορούν να παραταθούν καθώς οι μύες συνηθίζουν να παραλύουν. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό σημαίνει ότι κάνουν Botox μία ή δύο φορές το χρόνο.

θα φαίνομαι ανέκφραστη?

Το Botox είναι μια δημοφιλής θεραπεία για τις ρυτίδες, αλλά μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι θα κάνει το πρόσωπό τους να φαίνεται ανέκφραστο. Είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων και οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ότι δεν προκαλεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στις εκφράσεις του προσώπου τους.

Ωστόσο, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μυϊκή παράλυση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινά παγωμένες εκφράσεις του προσώπου. Αυτή η παρενέργεια είναι συνήθως προσωρινή και διαρκεί για λίγες μόνο εβδομάδες. Επιπλέον, υπάρχουν τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο αυτής της παρενέργειας επιλέγοντας έναν κατάλληλο εγχυτήρα και χρησιμοποιώντας χαμηλότερη δόση Botox. 

Τι θα γίνει αν διακόψω τις συνεδρίες?

Το δέρμα σας μπορεί να γίνει λιγότερο ελαστικό με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να σχηματιστούν νέες ρυτίδες αν ξαφνικά σταματήσετε τις συνδερίες. Σε τελική ανάλυση, το αν θα συνεχίσετε ή όχι να χρησιμοποιείτε botox είναι μια προσωπική απόφαση. Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της θεραπείας σας ή εάν ανησυχείτε για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του botox, θα πρέπει να μιλήσετε με κάποιον από τους ειδικούς της κλινικής μας για να συζητήσετε τις επιλογές σας.

Πρέπει να κάνω κάτι πριν τη συνεδρία?

Πρώτον, αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης ή άλλων φαρμάκων για την αραίωση του αίματος, δύο εβδομάδες πριν από τη διαδικασία, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μώλωπες.

Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ για 24 ώρες πριν, καθώς αυτό μπορεί να σας κάνει επίσης πιο επιρρεπείς σε μώλωπες και πρήξιμο. Τέλος, εάν έχετε έρπητα, είναι σημαντικό να λάβετε θεραπεία πριν κάνετε botox, καθώς οι ενέσεις μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των πληγών. 

Πότε είναι ορατά τα αποτελέσματα?

Ενώ τα αποτελέσματα των ενέσεων botox είναι συχνά άμεσα, μπορεί να χρειαστούν έως και 2 ημέρες για να είναι πλήρως ορατά. Η πλειονότητα των ασθενών βλέπει μια αξιοσημείωτη βελτίωση εντός 24 ωρών, με τα αποτελέσματα να διαρκούν συνήθως για 3-4 μήνες.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να χρειαστούν αγγίγματα για να διατηρηθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια της αρχικής σας διαβούλευσης, ο γιατρός σας θα συζητήσει τους στόχους και τις προσδοκίες σας προκειμένου να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.

Πόσο διαρκεί?

Τα αποτελέσματα συνήθως διαρκούν τέσσερις έως έξι μήνες. Ωστόσο, τα μεμονωμένα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την έκταση της ρυτίδωσης, το σημείο της ένεσης και άλλους παράγοντες. Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστάται γενικά να γίνεται η θεραπεία κάθε τέσσερις έως έξι μήνες. Με την τακτική συντήρηση, πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι μπορούν να παρατείνουν τα αποτελέσματα του Botox για χρόνια.

Πότε δεν πρέπει να κάνω θεραπεία?

Αν και το Botox είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των ρυτίδων, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που δεν συνιστάται η χρήση του. Για παράδειγμα, εάν έχετε ενεργή λοίμωξη ή φλεγμονή, εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, τότε δεν πρέπει να κάνετε Botox. Επιπλέον, άτομα με ορισμένες νευρολογικές διαταραχές, όπως το ALS ή η μυασθένεια Gravis, θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τις ενέσεις Botox. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το εάν το Botox είναι κατάλληλο για εσάς, φροντίστε να ενημερώσετε το προσωπικό μας και να συμβουλευτείτε κάποιον από τους εξειδικευμένους ιατρούς της face and body.

Μπορώ να κάνω μπότοξ το καλοκαίρι?

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Πρώτον, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό για να βεβαιωθείτε ότι το Botox είναι κατάλληλο για εσάς. O γιατρός σας θα πρέπει στη συνέχεια να εξετάσει το χρονοδιάγραμμα της θεραπείας σας. Γενικά, είναι καλύτερο να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο αμέσως πριν και μετά τις ενέσεις Botox. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ήλιος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών όπως μώλωπες και πρήξιμο. Ωστόσο, αν προσέχετε να αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορείτε να κάνετε μπότοξ τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μύθοι & αλήθειες γύρω από το Botox

Το Botox είναι μια δημοφιλής θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων. Αν και υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες παρερμηνείες σχετικά με αυτή τη διαδικασία. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους και αλήθειες για το Botox.

Μύθος: Το Botox είναι μόνο για ηλικιωμένους.

Αλήθεια: Το Botox μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα όλων των ηλικιών. Στην πραγματικότητα, πολλοί νέοι χρησιμοποιούν μπότοξ για να αποτρέψουν εξαρχής τη δημιουργία ρυτίδων.

Μύθος: Το μπότοξ δεν είναι ασφαλές.

Αλήθεια: Το Botox είναι πολύ ασφαλές όταν χορηγείται από εξειδικευμένο γιατρό. Έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 20 χρόνια και δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες.

Μύθος: Το μπότοξ θα σας κάνει να φαίνεστε παγωμένοι.

Αλήθεια: Όταν το μπότοξ εγχέεται στους μύες, τους χαλαρώνει μόνο, δεν τους παραλύει. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε ακόμα να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να κάνετε εκφράσεις προσώπου. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι ρυτίδες σας θα είναι λιγότερο έντονες.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλοί μύθοι και αλήθειες για το Botox. Εάν σκέφτεστε αυτή τη θεραπεία, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό για να μάθετε περισσότερα