Βλεφαροπλαστική

Μία από τις συχνότερες επεμβάσεις στην κλινική μας είναι αυτή της βλεφαροπλαστικής. Η σύνθετη αυτή λέξη προέρχεται από το βλέφαρο και την πλαστική, δηλαδή δίνουμε ξανά σχήμα, πλάθουμε. Με την πάροδο του χρόνου η χαλάρωση και οι σακούλες στα μάτια, μας κάνουν να δείχνουμε κουρασμένοι και μεγαλύτεροι από την ηλικία μας. Ο λόγος που κάνουν την εμφάνισή τους συμπτώματα σαν και αυτά, είναι ότι στο σημείο γύρω από τα μάτια η επιδερμίδα είναι πιο ευαίσθητη από το υπόλοιπο πρόσωπο. Έτσι προκαλείται στη συνέχεια χαλάρωση των οφθαλμικών μυών και προβολή στο περικογχικό λίπος.

Η εμφάνιση του προσώπου σας μπορεί πλέον να βελτιωθεί σε τεράστιο βαθμό με την πλαστική την άνω και των κάτω βλεφάρων. Η βλεφαροπλαστική είναι μια επεμβατική μέθοδος κατά την οποία αφαιρούμε το περιττό λίπος και δέρμα γύρω από τα μάτια. Με αυτό τον τρόπο αποκτάτε άμεσα μια νεανική εμφάνιση στο πρόσωπο και ένα ξεκούραστο και ζωηρό βλέμμα. Σε περίπτωση που το πρόβλημα δεν είναι σε προχωρημένο στάδιο, προτείνουμε την αναίμακτη (PLEXR) ή την ενέσιμη βλεφαροπλαστική.

Βλεφαροπλαστική σε νεαρή κοπέλα

Ποιες είναι οι αιτίες της βλεφαρόπτωσης;

Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα μας χαλαρώνει καθώς χάνει την ελαστικότητα του.  Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, η επιδερμίδα σε εκείνα τα σημεία είναι λεπτή και εύθραυστη. Για αυτό πρέπει να είμαστε συνεπείς με την περιποίηση της, αλλά και την προστασία της.

Η επαρκής ενυδάτωση και ο σωστός καθαρισμός της, βοηθούν στην αποτροπή βλαβών και αλλοιώσεων του δέρματος της περιοχής αυτής. Επίσης, για την προστασία των σημείων αυτών δεν θα πρέπει να αμελούμε να φοράμε γυαλιά ηλίου και αντηλιακό.

 

Αναλυτικότερα, οι συχνότερες αιτίες της βλεφαρόπτωσης είναι:

 • Η ηλικία είναι μια από τις συχνότερες αιτίες της βλεφαρόπτωσης. Καθώς μεγαλώνουμε οι μύες μας χαλαρώνουν και εξασθενούν. Έτσι λοιπόν και γύρω από τα μάτια παρατηρούμε αυτή τη πτώση του χαλαρωμένου δέρματος, σχηματίζοντας σακούλες και μαύρους κύκλους.
 • Άλλη μία, εξίσου συχνή αιτία για την βλεφαρόπτωση είναι η εκ γενετής προδιάθεση. Τα γονίδια είναι πολλές φορές η αιτία για την πρώιμη βλεφαρόπτωση. Έτσι, συχνά συναντάμε άντρες και γυναίκες σε αρκετά νεαρή ηλικία να εμφανίζουν σακούλες και πτώση του βλεφάρου.
 • Τραυματισμός στην περιοχή κοντά στο μάτι. Όταν τα νεύρα ή και οι μύες των βλεφάρων υποστούν κάποιο τραυματισμό, ενδέχεται να ακολουθήσει βλεφαρόπτωση. Σε περίπτωση τραυματισμού πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας έτσι ώστε να ενημερωθούμε για όλες τις απαραίτητες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε ώστε να αποφευχθεί.
 • Εκτός του τραυματισμού η καταστροφή μυών και νεύρων μπορεί να επέλθει μετά από κάποια πάθηση. Παθήσεις όπως οι φλεγμονές, διαβήτης, ξηροφθαλμία, υπερθυρεοειδισμός, η παρουσία όγκου κ.α. είναι πολλές φορές υπεύθυνες για την βλεφαρόπτωση.
 • Επεμβάσεις στα μάτια, όπως για παράδειγμα η επέμβαση για καταρράκτη. Οποιαδήποτε επέμβαση κατα την οποία μπορεί να τεντώσει το βλέφαρο μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε βλεφαρόπτωση.

Η βλεφαροπλαστική είναι η επέμβαση του στρώματος ιστού γύρω από το μάτι, αποτελεί μέρος της θεραπείας του διπλού βλεφάρου και της συγγενούς πτώσης. Αφαιρώντας,  λοιπόν, το χαλαρό δέρμα και το λίπος που έχει συσσωρευτεί στα βλέφαρα, επιτυγχάνουμε τη σύσφιξη τόσο του δέρματος όσο και των ιστών γύρω από το μάτι.

Είναι η βλεφαροπλαστική κατάλληλη για μένα;

Η βλεφαροπλαστική είναι κατάλληλη για άνδρες και γυναίκες με βλεφαρόπτωση. Στην περίπτωση, λοιπόν, που παρατηρείσετε σακούλες κάτω από τα μάτια και περίσσεια δέρματος στα άνω βλέφαρα θα πρέπει να απευθυνθείτε στον πλαστικό χειρουργό σας έτσι ώστε να σας ενημερώσει σχετικά με το ποιά μέθοδος βλεφαροπλαστικής είναι κατάλληλη για εσάς.

Επεμβατική ή αναίμακτη βλεφαροπλαστική;

Μία από τις συχνότερες επεμβάσεις προσώπου τα τελευταία χρόνια, είναι η βλεφαροπλαστική. Με την πλαστική βλεφάρων επιτυγχάνουμε νεανικό και ξεκούραστο βλέμμα. Η επιλογή της μεθόδου βλεφαροπλαστικής που θα εφαρμόσουμε γίνεται κατόπιν ελέγχου της περιοχής.

Ο χειρουργός θα μας υποδείξει την καλύτερη για εμάς μέθοδο σύμφωνα με την κατάσταση την οποία είναι το δέρμα στην περιοχή αυτή, το ιστορικό μας αλλά και τα αίτια της βλεφαρόπτωσης. Έτσι, κατόπιν ελέγχου της περιοχής και λήψης του ιστορικού μας, θα μας πει αν μπορούμε να προχωρήσουμε με επεμβατική βλεφαροπλαστική, αναίμακτη πλαστική βλεφάρων ή ακόμη και ενέσιμη βλεφαροπλαστική.

Τι είναι η αναίμακτη βλεφαροπλαστική;

Η αναίμακτη βλεφαροπλαστική είναι η μέθοδος κατά την οποία δεν χρησιμοποιούμε νυστέρι ή λέιζερ για την αντιμετώπιση της βλεφαρόπτωσης. Αν το πρόβλημα είναι σε αρχικό στάδιο μπορούμε να το διορθώσουμε γρήγορα και αναίμακτα με τη χρήση της νέας συσκευής μικροχειρουργικής. Με την νέα αυτή τεχνολογία αφαιρούμε το περίσσιο δέρμα γύρω από τα μάτια σε μερικές συνεδρίες (η ποσότητα των συνεδριών εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος αλλά και την θεραπεία που επιλέξαμε).

Η διαδικασία είναι απλή και ανώδυνη. Στην αρχή εφαρμόζουμε αναισθητική αλοιφή, με την διαδικασία εξάχνωσης αφαιρούμε τα επιφανειακά κερατινοκύτταρα, επιτυγχάνοντας έτσι, την αφαίρεση και ομαλοποίηση του δέρματος γύρω από τα μάτια χωρίς τομές ή ουλές. Η διάρκεια κάθε συνεδρίας είναι περίπου 20 λεπτά και μπορείτε αμέσως να επιστρέψετε στις δραστηριότητες σας. Τα σημάδια που δημιουργούνται κατά τη θεραπεία μπορούν να καλυφθούν με ειδικό make-up. Όταν, λοιπόν, παρατηρούμε τα πρώτα σημάδια της πτώσης των βλεφάρων μπορούμε να εφαρμόσουμε την αναίμακτη βλεφαροπλαστική έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω βλάβη και χαλάρωση του.

Πιθανά σημάδια που υποδηλώνουν την ανάγκη βλεφαροπλαστικής είναι:

 • Σακούλες κάτω από τα μάτια.
 • Τα μάτια σας φαίνονται υπερβολικά κουρασμένα.
 • Πρησμένα μάτια, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες.
 • Έχετε μαύρους κύκλους ή ερυθρότητα κάτω ή γύρω από τα μάτια.
 • Παρατηρείτε ότι τα άνω βλέφαρα έχουν γίνει πιο λεπτά ή έχουν αρχίσει να κρεμάνε.
 • Έχουν δημιουργηθεί λεπτές γραμμές ή ρυτίδες στο δέρμα γύρω από τα μάτια.

Φροντίδα του προσώπου μετά την εφαρμογή αναίμακτης βλεφαροπλαστικής

Μετά από την αναίμακτη βλεφαροπλαστική επιστρέφετε κανονικά στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Οι ατέλειες και βλάβες του δέρματος γύρω από τα μάτια έχουν αποκατασταθεί και μπορείτε να απολαύσετε τη νέα και ξεκούραστη όψη του προσώπου σας.

Τις πρώτες μέρες μετά την αναίμακτη βλεφαροπλαστική θα πρέπει να προστατέψετε το δέρμα σας από τον ήλιο. Ο πλαστικός χειρουργός θα σας συστήσει μία κρέμα που μεταξύ άλλων σας παρέχει και αντηλιακή προστασία. Η κρέμα αυτή θα πρέπει να εφαρμόζεται τακτικά προκειμένου να εξασφαλίσετε επαρκή προστασία στο δέρμα. Καλό βέβαια είναι να αποφύγετε την απευθείας έκθεση στον ήλιο.
Μπορείτε να πλένετε το πρόσωπό σας με άφθονο καθαρό νερό και αν νιώσετε έντονη ξηρότητα στην περιοχή, εφαρμόστε την προτεινόμενη κρέμα.

Επεμβατική Βλεφαροπλαστική

Επεμβατική βλεφαροπλαστική επιλέγουμε σε περιπτώσεις που το πρόβλημα της βλεφαρόπτωσης είναι προχωρημένο. Δηλαδή σε περιπτώσεις που η βλεφαρόπτωση έχει δημιουργηθεί πριν από μεγάλο χρονικό διάστημα και η φθορά είναι εκτεταμένη. Επίσης, σε περιπτώσεις που η αναίμακτη ή ενέσιμη βλεφαροπλαστική δεν μπορεί να επανορθώσει την όψη των ματιών. Σε κάθε περίπτωση ο χειρουργός μας θα επιλέξει για εμάς την μέθοδο με την οποία θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Με την επεμβατική βλεφαροπλαστική ο χειρουργός αφαιρεί το χαλαρό δέρμα που υπάρχει γύρω από τα μάτια. Αυτό μπορεί να γίνει σε ένα ή και στα τέσσερα βλέφαρα, δηλαδή πάνω ή και κάτω από τα μάτια. Εάν έχουν δημιουργηθεί ρυτίδες στο πλάι των ματιών, τότε συνίσταται ο συνδυασμός βλεφαροπλαστικής με χημικό peeling ώστε να πετύχουμε ολοκληρωμένο αποτέλεσμα και νεανικότερη όψη στο βλέμμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να συνδυάσουμε την επεμβατική βλεφαροπλαστική με ανόρθωση των φρυδιών μας ή ακόμη και facelift ανάλογα με τις περιοχές που θέλουμε να διορθώσουμε αισθητικά.

Η επέμβαση βλεφαροπλαστικής, είναι μια επέμβαση ρουτίνας πλέον χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και η αποθεραπεία της είναι επίσης απλή. Μετά την επέμβαση βλεφαροπλαστικής συνίσταται να αποφύγετε την έντονη άσκηση και την κολύμβηση. Θα πρέπει επίσης να φοράτε γυαλιά ηλίου έτσι ώστε να προστατευτείτε από τον ήλιο και το έντονο φως. Η χρήση υπολογιστή, κινητών και άλλων οθονών είναι πιθανό να προκαλέσουν ξηρότητα στα μάτια σας, γι αυτό είναι καλό για κάποιο διάστημα να τις αποφύγετε. Τέλος, δεν θα πρέπει να φορέσετε φακούς επαφής για διάστημα περίπου 10 ημερών.

Για την μείωση του πρηξίματος μπορείτε να βάλετε κρύα επιθέματα στα σημεία που εμφανίζεται το πρήξιμο. Κατά τη διάρκεια του ύπνου χρησιμοποιήστε μεγαλύτερο μαξιλάρι έτσι ώστε το κεφάλι σας να είναι σε ψηλότερο σημείο από το στήθος σας.

Ραντεβού για βλεφαροπλαστική

Επισκεφθείτε τα face & body clinic και ενημερωθείτε για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής. Το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα εξετάσει τις ανάγκες σας, και θα προτείνει την κατάλληλη λύση για εσάς.